CAKE RECEPTEN

De lekkerste cake…

Roombotercake

Roombotercake

Vet de rechthoekige bakvorm 33 cm (binnenmaten 25 x 11 x 7 cm) in met ongezouten roomboter.

Zeef in een kom

150 gram bloem voor patisserie
75 gram maïszetmeel
7 gram bakpoeder

Klop in een andere kom

175 gram roomboter melange (smeerbaar)
150 gram fijne witte kristalsuiker
4 zakjes vanillesuiker (à 8 gram)

gedurende minimaal 10 minuten luchtig en romig.

Voeg hier 1 voor 1

3 middelgrote eieren, losgeklopt
1 eierdooier, losgeklopt met 25 gram volle melk

aan toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd en luchtig is.

Vouw er vervolgens het bloemmengsel voorzichtig doorheen zodat het luchtig blijft.

Giet het beslag in de bakvorm en plaats de bakvorm op een rooster midden in een koude oven.

Stel de oven in op 160 °C boven- en onderwarmte en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.

Los de cake 5 tot 10 minuten na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Ricottacake met frambozen

Ricotta Cake recept

Vet de rechthoekige bakvorm 33 cm (binnenmaten 25 x 11 x 7 cm) in met ongezouten roomboter.

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Zeef in een kom

200 gram bloem voor patisserie
50 gram maïszetmeel
10 gram bakpoeder
5 gram baksoda

Klop in een andere kom

185 gram fijne witte kristalsuiker
5 zakjes vanillesuiker (à 8 gram)
4 middelgrote eieren

gedurende minimaal 10 minuten tot een lichtgele romige massa.

Voeg hier

250 gram ricotta
en vervolgens
100 gram gesmolten en afgekoelde roomboter

aan toe en blijf kloppen totdat een egaal beslag is ontstaan.

Vouw er dan het bloemmengsel voorzichtig doorheen zodat het beslag luchtig blijft.

Meng tenslotte 4/5 deel van 125-150 gram frambozen gelijkmatig door het beslag.

Giet het beslag in de bakvorm en verdeel het resterende deel van de frambozen over de cake.

Plaats de bakvorm op een rooster midden in de oven.

Bak de cake op 160 °C boven- en onderwarmte in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.

Leg gedurende de laatste 15 minuten eventueel een vel aluminiumfolie over de cake. Dit om te voorkomen dat deze te donker gaat kleuren.

Los de cake 5 tot 10 minuten na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Bananencake

Bananencake

Vet de rechthoekige bakvorm 33 cm (binnenmaten 25 x 11 x 7 cm) in met ongezouten roomboter.

Zeef in een kom

225 gram zelfrijzende bloem
½ tl baksoda

Klop in een andere kom

100 gram roomboter melange (smeerbaar)
140 gram fijne witte kristalsuiker
5 zakjes vanillesuiker (à 8 gram)

gedurende minimaal 10 minuten luchtig en romig.

Voeg hier 1 voor 1

2 middelgrote eieren, los geklopt

en vervolgens

100 gram crème fraîche

aan toe en blijf kloppen tot alles goed gemengd en luchtig is.

Meng daarna

200 gram rijpe banaan, grof geprakt
2 tl verse citroenrasp

door het beslag.

Vouw er tenslotte het bloemmengsel in delen voorzichtig doorheen zodat het luchtig blijft.

Giet het beslag in de bakvorm en plaats deze op een rooster midden in een koude oven.

Stel de oven in op 160 °C boven- en onderwarmte en bak de cake in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.

Los de cake 45 tot 60 minuten na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster.

Klop voor de topping

75 gram ongezouten roomboter

luchtig met

100 gram crème fraîche
175 gram poedersuiker
2 tl vers citroensap (meer of minder naar smaak)

Bananenschijfjes en geraspte kokos maken de cake helemaal af!